EL TEMPS
EN DIRECTE

PREVISIONS

WEBCAMS
DEL PIRINEU

AVISOS METEO i
CARRETERES

GLOSSARI


CURSES

Com podrà ser el temps d’aquest hivern al Pirineu??

by | oct. 15, 2018 | General, Previsions del temps | 0 comments

Com serà la temporada de neu al Pirineu?

Com cada any rebem per aquestes dates la pregunta del milió, quines són les previsions a llarg termini per la temporada de neu que comença en poques setmanes?

Realment és jugar-se-la molt, donat que la fiabilitat dels models a llarg termini no és gaire alta, però hi ha certs indicis que ens poden donar pistes cap a on anirà encarat tot plegat!

Segons els mapes del temps:

Els mapes del temps a llarg termini ens donen un escenari d’un començament d’hivern mogut, amb presència de precipitacions al novembre i desembre per sobre de la mitjana al Pirineu, que comportaria un inici de temporada de neu amb nevades que podrien ser abundants.

A més llarg termini i com a conseqüència, menys probabilitat d’encert, gener i febrer tindríem precipitacions molt abundants, derivat d’un anticicló escandinau que desviaria les pertorbacions cap al Pirineu… En tot cas aquest extrem era contrari tot just fa una setmana, el que fa pensar que aquesta tendència s’haurà d’agafar amb pinces!

Més enllà, en finalitzar la temporada, podríem tenir precipitacions inferiors a les mitjanes climàtiques, en tot cas, falten més de cinc mesos, previsions que considerem de massa baixa certesa com per tenir-la present.

Segons els indicis:

Estem en ratxa, no ens ho pot negar ningú. Les ratxes en meteorologia són un fet, setmanes o mesos on les pertorbacions ens visiten amb regularitat i altres ratxes on difícilment s’apropa un petit front.

Enguany portem precipitacions molt i molt abundants a gran part del Pirineu, superant en punts concrets la mitjana climàtica de precipitació a mitjans d’estiu, fet que demostra l’anomalia de precipitacions abundants d’aquest any. Són actualment molts indrets del Pirineu on la precipitació supera els 1200mm recollits aquest 2018 i el fet més excepcional, l’abast d’aquestes abundants precipitacions són un fet general a tot el Pirineu.

Aquest fet ve determinat per l’ondulació del corrent en jet, uns forts vents en alçada que separa les masses d’aire d’origen polar dels tropicals, per on habitualment circules les pertorbacions de les nostres latituds i que des de fa mesos, es troba en situació d’ondulació accentuada. Aquesta gran ondulació provoca que les borrasques, que habitualment circulen per les illes britàniques i països escandinaus, puguin baixar de latitud i ens arribin amb molta facilitat a nosaltres.

Gairebé tots els entesos en la meteorologia, trobem indicis que aquesta forta ondulació pot continuar una bona temporadeta més, pel que podem concloure amb molta probabilitat, que la situació pels pròxims mesos o si més no de l’inici de la temporada de neu, serà mogut i amb diverses situacions de nevades abundants al Pirineu!

Ara doncs, toca esperar que els pronòstics es compleixin.

Albert de Gràcia

Recorda: Pots rebre la previsió al teu correu, emplenant el formulari que trobaràs al capdamunt de la barra lateral de la dreta!

Translate »